top of page

Les Casetes de Calces

Les Casetes de Calces són un conjunt de pedra en sec, únic, atípic i singular, ja que no obeeix a cap tipologia de caseta de la zona. Està format per dues grans casetes i un tancat en el punt més alt d’una lloma.

La caseta de la mà esquerra és una llarga galeria resolta per aproximació de filades, que es van tancant a mesura que es puja en altura fins que una llosa gran uneix les dues bandes. Cal dir que és una tècnica arriscada si s’aplica aconstruccions de grans dimensions com és aquest cas.

A mà dreta trobem dues casetes de falsa volta unides per una galeria que també s’ha resolt per aproximació de filades. En temps recents s’ha utilitzat tot el conjunt per a refugi del bestiar.

A l’extrem oest del tancat es conserven les restes del que va ser un punt de vigilància.

Calces Blaves, un nom de llegenda

Tot el que es coneix d’ell és per l’anecdotari popular. Calces va ser un personatge de Vilafranca que va viure a primers del segle XX i al voltant del qual es va crear una llegenda. El seu nom sembla que es deu al color de les calces que portava, color diferent al cru o blanc que sabem que duien la resta dels homes.

 

Va ser un bandoler a qui s’atribuïa la comissió de xicotets robatoris de gallines, corders, pataques, etc, segurament per necessitat. Mai però se li van atribuir delictes de sang. Fou ell qui va construir aquesta xicoteta fortalesa per amagar-se de les seues malifetes, per poder espiar si algú venia a buscar-lo i provocar por a qui volgués entrar en el seu territori.

FOTO CASETES DE CALCES2.jpg
bottom of page